Значка НАЙ-ДОБРАТА ГАРАНЦИЯ В МОДАТА
Безплатна доставка & Доживотно право на размисъл Безплатна доставка & Доживотно право на размисъл
Безплатна доставка & Доживотно право на размисъл Безплатна доставка & Доживотно право на размисъл
Известия
Мила Alessa, това са твоите известия, тук ще получаваш информация за твоите поръчки и специални намаления
Wishlist 0 Кошница 0
Интервю ОК - Изображение 1

Родени под щастлива звезда

Запознайте се с Мими и Мая, по-известни с модната си марка Alessa.Те обичат красивите дрехи, хубавите емоции и модата като цяло. Ние пък харесваме тях. Ето защо!

C

естрите Мими и Мая тръгват от скромно начало и само за пет години успяват да изградят един от най-впечатляващите онлайн брандове. Израснали с един родител в красивото родопско селце Старцево, те основават модна марка, която днес се радва на premium имидж, десетки хиляди стилни клиентки, милионен оборот и social media общост без еквивалент в България.

Със сигурност сте чували за Alessa. За създаването й Мими и Мая казват: „Целта бе да предложим красиви, преливащи от увереност дрехи, които ние цял живот сме търсили, но трудно сме намирали“. Пет години по-късно Alessa се гордее с дрехи с открояващ се авторски дизайн и високо качество на изработката.

Сестрите Alessa са нужната „глътка свеж въздух“ - красиви дами, които жънат успехи с честен труд и са известни с бизнеса си, а не със скандали. Историята им може да вдъхнови много млади момичета и да им покаже, че с достатъчно хъс можеш да постигнеш мечтите си независимо от стартовата ти позиция.

От пет години насам случвате мечтата си за моден бранд, но с какво 2017-а се отличи от предходните години за вас?

Мая: Една от любимите ни „победи” през 2017 година бе фактът, че излизайки на ресторант или бар, вече все по-често забелязваме как едни от най-красивите и стилни жени в заведението носят дреха на Alessa.

Това е изключителен комплимент и гордост за нас. Тази година стилът ни еволюира, колекциите ни жънат удвоен успех и като приятен бонус, все повече известни личности избират Alessa - Мис България 2002 Теди Бургазлиева, певиците Анелия, Емануела и актрисата Елен Колева са само част от тези красавици.

В кухнята на Alessa също се случват големи промени. Последната година оперираме изцяло в новата ни база, което най-накрая ни позволи да утроим броя на служителите ни. Преди това загубихме 1-2 години в чакане, работейки в много малък офис, който не ни позволяваше да имаме повече от 11 служители. В момента сме около 35 човека (без подизпълнителите), като сред тях успяхме да привлечем и едни от най-добрите модни специалисти в страната.

"От малки модата е нашата страст и си нямате представа колко пъти сме лежали в детската си стая и сме визуализирали как някой ден ще даваме това интервю", споделят мими и мая

Кои са Мими и Мая извън Alessa? А в нея?

Мими: Ние сме две напълно нормални момичета. Мая е омъжена и има две прекрасни момченца, а аз съм сгодена. Завърших счетоводство в УНСС, а Мая - МИО в ПУ, но очевидно нито една от двете не се занимава с това, което е учила.

Всъщност казахме нормални момичета, но истината е, че цял живот се стремим да станем нещо повече. От малки модата е нашата страст и си нямате представа колко пъти сме лежали в детската си стая и сме визуализирали как някой ден ще даваме това интервю. (Смее се.) Били сме големи душички, но сега напълно осъзнаваме, че повечето хора ни гледат и сигурно си мислят, че сме някакви празноглави кифли. Но те не ни познават. Не знаят как сме израснали, не знаят, че и двете с Мая сме работили още като деца, за да помагаме на мама, не знаят какво сме рискували, нито че сме стартирали със сайт за 19 долара.

За щастие, обикновено ни трябват само 2 минути лице в лице, за да променим първото впечатление.

Много хора не успяват да работят добре със сестрите си, дори с роднини, каква е вашата формула за успех?

Мая: Освен сестри ние винаги сме били и най-добри приятелки. Така че, за нас никога не е било проблем да работим заедно - точно обратното, това е най-голямото удоволствие. Да сбъдваме мечтата си заедно, при това толкова млади.

Какви бяхте като малки и как се променихте?

Мими: Много хора смятат, че успехът те променя. Но в нашия случай, ние трябваше да се променим пак и пак, и пак, за да успеем.

Да успееш, когато нямаш връзки, богати родители и тръгваш от нулата, изисква много качества. Някои от тях са вродени в човек, но оттам нататък се изискват толкова умения - трябва да се научиш да ръководиш хора, да създаваш качествен продукт, да знаеш как да го популяризираш, как да изграждаш системи и какво ли още не…

Цял живот съм била изключително взискателна и самокритична към себе си. Винаги съм се страхувала, че не съм достатъчно добра, и това ме е карало да придобивам нови умения и да се опитвам да подобрявам характера си.

Във втората година от създаването на Alessa например получих нервна криза, защото имаше проблем с един модел рокля от колекцията ни и имаше клиентки, които с основание бяха недоволни. Като цяло този период беше изключително хаотичен в Alessa. Липсваха системи, правилните специалисти и не бях доволна от това, което предлагахме. Бяхме зависими от подизпълнител. За да излезнем от тази дупка, ни се наложи да научим изключително много уроци, да придобием нови качества, като едно от тях е да запазваме спокойствие в критични моменти.

Какви мечтаехте да станете, като пораснете, и докъде успяхте да изпълните мечтата си?

Мая: Винаги сме искали да се занимаваме с мода и все още не можем да повярваме, че Alessa е това, което е.

Нека всяка да каже кои са трите черти, които харесва най-много в другата и защо?

Мими: Харизма, трудолюбие и чувство за хумор. Не познавам човек, с който да ти е по-приятно да прекарваш времето си. Мая е истински акумулатор - може да те презарежда дни наред с енергия.
Мая: Перфекционизъм, мащабно мислене и че е „бабаит” - винаги е готова да рискува и е много надъхана. Отвътре няма нищо общо с уж фината й визия.

За какво най-често се карате?

Мая: Коя какво ще облече, когато излизаме заедно. За жалост, нерядко се оказваме облечени като деца-близначета. (Смее се.)

Какво е сестринската обич по принцип?

Мими: Нещо, което няма аналог. Знаеш, че винаги има някой, на когото можеш да разчиташ в трудни моменти; в хубави - също.

Имало ли е моменти, в които сте смятали, че няма да може да работите заедно?

Мая: Да, в 8-ия месец от създаването на Alessa ми „изгърмяха бушоните” от напрежение и при незначително спречкване

"Истината е, че най-реалистичната формула за успех е да си го заслужиш. А за да го заслужиш, са необходими тези три съставки: умения, знания и характер", твърдят сестрите

Интервю ОК - Изображение 2
Интервю ОК - Изображение 3

помежду ни си стегнах куфарите да се връщам в Бургас. Тогава живеехме в една мухлясала квартира в Пловдив, гледах бебче на една годинка, а ни се налагаше да стоим до три часа вечерта, за да обработваме поръчки. Ето затова казваме, че се променихме много като характери. Тогава през акъла ни не минаваше, че можем да наемем още хора и да спрем да бъдем доставчици и офис-асистентки, а вместо това да работим върху бизнеса си. Бяхме изключително непродуктивни и хаотични.

Как решавате личните и работните си проблеми?

Мая: С комуникация и разумен аргумент. Всеки изслушва гледната точка на другия, виждаме кое има логика, кое не и намираме най-доброто решение. Това изисква умение да преглътнеш егото си, да признаеш, че си сгрешил, което обаче не е лесно.

Ако можехте да си изберете която и да е друга професия на света, коя щеше да е тя и защо?

Мими: Мода, мода и пак мода.

По този повод чувствате ли се успели във вашата?

Мая: Успели за България - да. Но това звучи така, все едно се хвалим, а ние не обичаме хора, които се самоизтъкват. Позволявам си да го кажа, само защото това не е особено голямо постижение, имайки предвид състоянието на модната индустрия тук. Ние изискваме още и още от себе си и се намираме далеч от щурата ни цел, която засега се пази в тайна.

Какво стои зад един успех по принцип?

Мими: Това е любимата ми тема и имам формула, с която обаче повечето хора не са съгласни. Защото не е лесна. Selfmade успехът за мен се дължи на три фактора: умения, знания и характер.

Това върви в противоположна посока на най-често срещаната стратегия у нас - да направиш някаква схема, да измамиш хората. Отделно, всеки иска да е успял, но не иска да променя себе си. Незнайно по каква причина се чувства достоен за успеха, а не може нищо. Истината е, че най-реалистичната формула за успех е да си го заслужиш. А за да го заслужиш, са необходими тези три съставки: умения, знания и характер.

Кой е най-големият ви подвиг до момента?

Мими: Началото. Да рискуваш всичко и да кажеш: „Ще пробвам” - когато всеки ти казва подигравателно, че няма да стане. Хората твърдяха: „Там, където отивате, ние се връщаме… И повярвайте ми, не стават нещата по интернет”.

Не стават, защото не знаят как. Това са хора, които ние шеговито наричаме „Бай Ганьо Бизнесмен”. Търсят всякакви начини да те прецакат на дребно и после се чудят защо нещата не им се получават. Те не осъзнават, че в нормалните държави всеки успешен бизнес се гради на редовни клиенти и добра репутация.

Какво отличава хората, които оставят следа след себе си, независимо от тяхната професия?

Мими: Страст. Да не го правиш само за пари. Да предоставиш истинска стойност на клиентите си. Талант. Да откриеш таланта си и да му се отдадеш. Но след това - адски много работа и щипка късмет.

Кои са любимите ви градски места, на които можем да ви открием?

Мая: Ооо, ние сме доста скучни! Денят ни е предимно офис - вкъщи. През уикенда излизаме двете семейства, разхождаме децата. Чат-пат ходим на фитнес, чат-пат на кино, чат- пат на ресторант. Надяваме се скоро да ни се освободи повече време и лайфстайлът ни малко да се освежи.

С какво искате да бъдете запомнени?

Мими: Въпреки че сме много амбициозни, смятам, че този въпрос е подходящ за хора, постигнали много повече от нас. Живот и здраве, ако съдбата ни се усмихне и нещата продължават да се развиват със същите темпове, след 5 години се надяваме да сме изградили бранд, който ни прави достойни да отговорим.

Кое е последното нещо, което си пожелахте силно и в действителност се сбъдна?

Мая: Да намерим решение с прочутото сриване на хостинга ни, когато пуснем нова колекция. (Смее се.)

„Освен сестри, ние винаги сме били и най-добри приятелки. Така че за нас никога не е било проблем да работим заедно", категорични са мими и мая

Влез в профила си

Alessa използва бисквитки, за да те улеснят в пазаруването. Ако продължиш да използваш услугите ни, ще приемем, че си съгласна с използването на такива бисквитки. Научи повече за бисквитките и за това как може да се откажеш от тях.